AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: TILANKÄYTÖN SUUNNITTELEMINEN

Aistiesteetön sisustaminen: tilankäyttö

Aistiesteettömyyttä omassa kodissa voi tukea tilankäytön suunnittelulla. Aistiesteetön koti tukee arjen sujuvuutta huomioiden erilaisten käyttäjien tarpeet. On tärkeää, että koti tukee yksityisyyttä, mutta myös yhteisöllisyyttä.

Aistiesteettömän suunnittelun ja sisustamisen tarkoituksena on aikaan saada tiloja, joissa kuormittavat aistiärsykkeet on minimoitu ja vastapainona on hyvinvointia tukevia ja etenkin psyykkistä palautumista edistäviä ratkaisuja. Usein tilankäytön suunnittelun tarve liittyy ääniin, oman tilan tarpeeseen ja arjen sujuvuuteen.

Aistiesteettömässä kodissa on keskeistä pohtia, miten kodin eri tiloja käytetään, mitä missäkin tilassa tehdään. On pohdittava myös missä eri toiminnot sijaitsevat ja että eri toiminnoille on riittävästi tilaa ja omaa rauhaa.

 
 
Aistiesteettömässä kodissa on keskeistä pohtia, miten kodin eri tiloja käytetään, mitä missäkin tilassa tehdään. On pohdittava myös missä eri toiminnot sijaitsevat ja että eri toiminnoille on riittävästi tilaa ja omaa rauhaa.
 

Huomioi nämä asiat tilankäytön näkökulmasta

Tässä lista muutamista asioista, joita voi huomioida tilankäytön näkökulmasta silloin kun halutaan edistää aistiesteetöntä sisustamista:

 

-        Selkeä tilojen ja toimintojen jako esim. huonekaluja ryhmittelemällä, valaistuksen, värien tai pintamateriaalien avulla

 

-        Ryhmittele huonekaluja tilan käyttötarkoituksen mukaan esim. olohuoneessa lukunurkkaus, eteisessä kenkien säilytys, käytävän varrella tai aulatilassa yhtenäinen ryhmä huonekaluja

 

-        Panosta kiintokalustesuunnitteluun. Kaikille ja kaikkien perheenjäsenten tavaroille tulisi olla oma selkeä paikka siellä missä tavaroita käytetään/tarvitaan. Säilytystilaa ei kannata olla liikaa.

 

-        Oman tilan tarve ja oma paikka. Toiset meistä palautuvat yksin ja tarvitsevat omaa tilaa. Löytyykö kodistasi jokaiselle paikka, johon voi vetäytyä tarvittaessa? Jos nuori ei mielellään poistu huoneestaan muiden pariin, auttaisiko hänelle oma rauhallinen nojatuoli olohuoneessa? Jos sisarukset jakavat huoneen voi olla hyvä tarkistaa onko tilanne miellyttävä kaikille vai olisiko jonkinlainen sermi tai muu yksityisyyttä tuova elementti huoneessa tarpeen?

 

-        Tilaa ja mahdollisuus liikkumiseen. Jotta koti voisi toimia aistiärsykkeistä palauttavana paikkana, sen tulee tarjota mahdollisuuksia virikkeisiin. Onko kodissasi tarvittaessa tilaa ja mahdollisuus lasten leikeille, vapaalle luontaiselle liikkumiselle tai vanhempien kotona treenaamiselle?

 

-        Aikuisten ja lasten tai eri ikäisten lasten makuuhuoneet voivat olla eri kerroksissa tai eri puolella taloa. Jos perheessä on useamman ikäisiä lapsia tai vuorotyötä tekeviä aikuisia, voi haasteita tulla erilaisesta vuorokausirytmistä.

 

-        Portaiden alle ei sijoiteta makuuhuonetta tai työhuonetta. Huomioi portaiden äänieristys.

 

-        Luonnonvalon kulku makuuhuoneeseen. Paistaako aurinko aamulla jollekin puolelle taloa, haluatko herätä aamuauringon säteisiin vai nukkuisitko mieluummin varjon puolella?

 

-        Kodinhoitotila on hyvä olla erillään oleskelu- ja makuuhuonetiloista. Pesukoneen ääni tai kuivausrummun hurina voi häiritä herkkää nukkujaa tai ääniin reagoivaa perheenjäsentä.

 

-        Yhteiset pesutilat ja sauna tulisi olla mielellään eri puolella kotia kuin oleskelutilat.

 

Pohdi kulkureittejä

Pohdi myös miten kodissa kuljetaan:

-        häiritseekö kulku esim. askelten jatkuva ääni jotain perheenjäsentä? Jos, niin voisiko reittiä muuttaa tai huoneiden järjestystä vaihtaa?

-        ovatko huonekalut kulkureittien tiellä? Ryhmittele huonekaluja tarvittaessa

-        jääkö vapaata liikkuma tilaa riittävästi esim. eteisessä pukeutumiseen

 

Ota koko perhe mukaan tilankäytön suunnitteluun ja jos mahdollista, niin kiinnitä asioihin huomioita jo rakennus- tai remonttiprojektia suunnitellessa.

 
Sisustus- ja tilasuunnittelu  Decorio Design Studio


Haluaisitko edistää aistiesteetöntä sisustamista omassa kodissasi?

Tammikuussa 2024 ilmestyy aiheesta selkeä ja kevyt digitaalinen työkirjani, joka johdattelee sinua aiheen pariin ja antaa vinkkejä käytännön toteutukseen. Voit liittyä odotuslisalle ja saat ensimmäisten joukossa tiedon kun työkirja on ostettavissa. Liity odotuslislle tästä.

Previous
Previous

AJATON KOTIKIN VOI UUDISTUA

Next
Next

AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: ÄÄNET JA AKUSTIIKKA