TOIMIVA TYÖPISTE KOTIIN

Yhä useampi meistä työskentelee nykyisin kotona. Työympäristöllä on suuri merkitys työvireyteen, tuottavuuteen ja työn sujuvuuteen kotonakin. Oman työpisteen sisustaminen itselle sopivaksi ja toimivaksi auttaa keskittymään ja viihtymään työssä. Jos työskentelet jatkuvasti sohvalla tai ruokapöydän ääressä huonossa asennossa alkavat selkä- ja pääkipu todennäköisesti pian vaivata ja työteho kärsiä.

Etätyöhön yllättäen siirtyminen vaatii usein kodin uudelleen järjestelyjä sillä erillistä työhuonetta ei välttämättä ole. Inspiroiva, ergonominen ja toimiva työpiste on kuitenkin mahdollista saada hyvällä suunnittelulla vaikka tilaa ei olisikaan paljon käytettävissä.  Työpiste sulautuu kauniisti kotiin kun kalustevalinnat, materiaalit ja värimaailma on huolellisesti mietitty.

 

Työpisteen sijoittelussa kannattaa käyttää luovuutta:

  • Työpiste voi olla portaikon alla, syvennyksessä, pitkän seinän varrella, huoneen tyhjässä nurkassa tai hukkakulmassa.

  • Työpisteen voi sijoittaa kaappiin, jolloin työpäivä alkaa ja päättyy ovet avaamalla ja sulkemalla.

  •  Työpisteen voi rakentaa vaatehuoneeseen.

  • Työpisteen voi rajata muusta tilasta matolla tai verhoilla. Matto rajaa työtilan muusta huoneesta. Kattoon tai seinälle asetetut verhokiskot ja verhot auttavat jakamaan tilan tyylikkäästi. Verhot antavat myös suojaa ja työrauhaa.

  • Työpisteen voi häivyttää osaksi huonetta valitsemalla työpisteen kalusteet taustaseinän kanssa saman sävyiseksi. Kalusteiden yhteinen värimaailma lattian, taustaseinän tai muun sisustuksen kanssa liittää työpisteen harmonisesti muuhun tilaan. Saman värimaailman voi jatkaa aina mappeihin ja toimistotarvikkeisiin asti.

  • Työpisteeseen voi valita kodinomaisia kalusteita toimistomaisten kalusteiden sijaan.

  • Jos työpistettä tarvitaan vain väliaikaisesti voi helposti siirreltävän pöytälevyn ja irtojalat sijoittaa vaikkapa keskelle huonetta.

 
Työpisteen suunnittelun tueksi täytyy miettiä mitä työpisteessä tehdään ja kuinka usein, mitä tavaroita ja toimintoja tarvitaan.
 

HYVÄ ERGONOMIA EDISTÄÄ TYÖN TEHOKKUUTTA JA OMAA HYVINVOINTIASI

Työpaikoilla ja toimistoissa työergonimoa on usein huomioitu, mutta kotitoimistolla se helposti unohtuu. Työpisteen suunnittelussa tulee huomioida sekä fyysinen että kognitiivinen ergonomia.

Fyysinen ergonomia eli mahdollisuus säädeltäviin työskentely asentoihin ja oikein tehdyt säädöt ehkäisevät työperäisiä fyysisiä oireita kuten selkä- ja käsikipuja.

Kognitiivinen ergonomia puolestaan liittyy aivojen hyvinvointiin ja ylläpitää vireystilaa. Valaistus, ilmanvaihto ja työn tauotus ovat yhtä tärkeitä kuin työskentely asento.

Ergonomian huomioinen ja investointi hyviin kalusteisiin on satsaus omaan hyvinvointiin, jota ei kannata vähätellä.


TYÖPÖYTÄ

Erityisesti silloin kun työpäivät ovat pitkiä ja työtä tehdään päivittäin, kannattaa työpöytään panostaa. Korkeussäädettävä pöytä mahdollistaa työskentelyn joko istuma- tai seisoma-asennossa. Pöydän pintamateriaaliin kannattaa kiinnittää huomiota. Puhdistettavuus ja pinnan heijastukset ovat tärkeitä huomioida työhyvinvoinnin näkökulmasta.

Pöytätilaa olisi hyvä olla vähintään 100 cm riippuen työn luonteesta. Siksi on hyvä miettiä etukäteen tietokoneen ja muiden tarvittavien laitteiden paikat ja sijoittaa ne mahdollisimman toimivasti, jotta niitä on helppo käyttää. Pöydälle tulee varata myös lasku- ja säilytystilaa.

Oikea työasennon varmistaminen pöydän ääressä on tärkeää. Hartioiden ja ranteiden tulisi olla rentoina ja tuettuina. Pöydän korkeus tulisi olla noin kyynärpään korkeudella, jolloin käsivarret lepäävät pöydällä. Työpisteen suunnittelussa on hyvä huomioida myös pistorasiat, niitä tarvitaan yllättävän paljon.

Jos tilaa on niukasti, niin seinää vasten nojaava tai seinään kiinnitettävä kapea työtaso on hyvä vaihtoehto. 


TYÖTUOLI

Työtuoli on työpöydän lisäksi toinen tärkeä työpisteen kaluste. Työtuolin tulisi olla sellainen, jossa on mahdollisimman paljon säätömahdollisuuksia. Valitse tuoli, joka mahdollistaa liikkumisen ja riittävän tuen. Ergonominen työtuoli tukee lantiota ja ristiselkää, jolloin niska-hartiaseudun kuormitus vähenee. Tuolin korkeutta ja syvyyttä olisi hyvä pystyä säätelemään. Tuolin etureunan olisi hyvä olla pyöristetty ja sijoittua niin, ettei se paina takareisiä ja vaikeuta verenkiertoa. Myös mahdollisissa käsinojissa on hyvä olla säätövaraa. 

Jakkara ja keittiön tuoli toimii lyhyessä työrupeamassa, mutta ei pidemmän päälle ne aiheuttavat terveyteesi ja työhyvinvointiin. Työtuoleissa on paljon valinnanvaraa ja eikä ole mahdottomuus löytää kodin sisustukseen istuvaa ergonomista työtuolia.

 

SÄILYTYSTILA

Työpisteeseen on hyvä varata riittävästi säilytystilaa. Työtilassa on usein paljon erilaisia tavaroita, joille täytyy löytää hyvät säilytyspaikat. Kansiot, kynät, vihkot, johdot ja elektroniikka tarvitsee omat paikkansa. On hyvä saada työtavarat ja paperit piiloon, jotta työ- ja vapaa-aika on helpompi erottaa toisistaan. Työtila pysyy myös siistin näköisenä, kun tavarat ovat kaapeissa ja laatikoissa.  Seinäpintoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää. Hyllyt ja seinäkapit auttavat järjestyksenpidossa ja säilytyspulmissa.

 

VALAISTUS

Hyvä valaistus aktivoi ja lisää työtehokkuutta. Usein yleisvalaistus ei ole riittävä vaan työpisteelle tarvitaan kohdevalaisin. Paras valo kohdistuu työpisteessä olijaan nähden hieman sivulta. Himmennin valaisimessa mahdollistaa optimaalisen valon määrän jokaisessa tilanteessa.

Pöytävalaisinta valitessaan kannattaa huomioida, että valaisin luo tasaista valoa ympärilleen. Lisäksi pöytävalon on hyvä olla suunnattava ja valonlähteen on oltava piilossa heijastuksen välttämiseksi.

Seinään kiinnitettävä valo on kätevä vaihtoehto silloin, kun työpöydällä ei ole paljoa laskutilaa. Valaisinta ei kuitenkaan kannata sijoittaa suoraan työpöydän yläpuolelle, koska silloin valo saattaa heijastua tietokoneen ruudusta, mikä rasittaa silmiä.

Myös lattiavalaisin toimii työpisteen kohdevalona kunhan se on kohdennettavissa eikä häikäise. Lattialamppu on hyvä valinta työvaloksi kun tilaa on vähän tai työpiste sijaitsee esimerkiksi olohuoneessa.

Luonnonvaloa kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. Työpistettä  ei kuitenkaan kannata sijoittaa suoraan ikkunan eteen, eteenkään jos aurinko paistaa suoraan sisään. Auringon häikäisy hankaloittaa näkemistä ja rasittaa silmiä. Suuret värierot ja kiiltävät pinnat voivat aiheuttaa silmiin rasitusta ja hankaloittaa keskittymistä.


Työpisteen voi sisustaa itselleen mielekkääksi viherkasveilla, piensisustustuotteilla, tauluilla tai toimistotarvikkeilla. Viihtyisällä työympäristöllä on iso merkitys työhyvinvointiin ja viihtyvyyteen.

Muistilista toimivaan työpisteeseen:

-          Huomioi ergonominen työasennot ja säätömahdollisuudet

-          Investoi hyvään työtuoliin

-          Huomioi riittävä ja oikeanlainen valaistus

-          Pidä työpöydän pinnat siistinä ja mieti jokaiselle tavaralle oma paikka

-          Pidä työpisteen värimaailma yhtenäisenä niin että se sulautuu muuhun sisustukseen

-          Sisusta työpisteesi mieluiseksi esim viherkasveilla, jotta työn tekeminen on mielekästä

 


Hyvällä ja huolellisella suunnittelulla syntyy toimiva ja tyylikäs työpiste.

Previous
Previous

VALKOINEN SISUSTUKSESSA

Next
Next

TAIDE SISUSTUKSESSA