AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: VALAISTUS

Aistiesteetön sisustaminen valaistus

Näköaisti on yksi vahvimpia aistejamme. Sitä kuormittavia asioita päivän mittaan saattavat olla kirkkaat, vilkkuvat ja eri väriset valot, toistuva liike, ihmisvilinä, erilaisten pintojen heijastukset ja näyttöpäätteiden sininen valo. Myös liian vähäinen valo voi kuormittaa.

Kaikki näköaistin kautta tulevat visuaaliset aistimukset eivät kuitenkaan ole kuormittavia. Miellyttäväksi kokemamme asiat stimuloivat näköaistia positiivisesti ja auttavat meitä palautumaan aistikuormituksesta. Siksi valaistuksellakin on suuri merkitys aistikuormituksen vähentämisessä. Valaistus on keino tehdä ympäristö visuaalisesti miellyttäväksi.

Aistiesteettömässä (eli aistiystävällisessä) sisustuksessa valaistus mietitään aina käyttäjälähtöisesti ja tilan käyttötarkoituksen mukaan. Tarvitaan riittävästi ja monipuolisesti tilaan ja toimintoihin sopivanlaista ja muunneltavaa valoa.

 

Valaistus suunnitellaan tilan käyttötarkoituksen mukaan

Aivan valaistuksen suunnittelun aluksi on kartoitettava, mitä kodin eri tiloissa on tarkoitus tehdä ja valonlähteet ja niiden määrä suunnitellaan sitten käyttötarkoituksen mukaan. Yleensä teemme kodin eri tiloissa useita asioita esim. siivoamme, luemme, työskentelemme jne. Huoneessa tulisikin olla useammanlaisia valonlähteitä eri käyttötarkoitusten ja toimintojen mukaan ja jokainen huone tarvitsee omanlaisensa valaistuksen.

Pääsääntöisesti kaikissa kodin tiloissa tarvitaan kolmenlaisia valonlähteitä. Tarvitset yleisvaloa, toiminnallista valoa (kohdevalo) sekä tunnelmavaloa (epäsuoravalo ja himmennettävä valo). Esimerkiksi siivottaessa tarvitaan paljon yleisvaloa, lukemiseen ja ruuanlaittoon tarvitaan kohdennettua toiminnallista valoa ja illanistujaisiin tai leffailtaan sopii tunnelmavalo.

Epäsuoravalaistus usein tukee aistiystävällistä sisustamista ja palautumista, mutta se ei ole riittävä kaikissa arjen askareissa.

Älä unohda luonnonvaloa, se on usein kaikille miellyttävin ja paras vaihtoehto, mutta siitäkin voi olla haittaa. Aurinko voi häikäistä suoraan tai erilaisten pintojen heijastusten kautta, se voi häiritä unta tai latistaa tunnelmaa. jos kodissasi on isoja ikkunapintoja, huomioi myös luonnonvalon kulku kodissasi ja mahdollisuudet sen säätelyyn.

 

Valon suunta ja sijoittuminen

Valaisimien ominaisuuksia ja sijoittelua kannattaa pohtia tarkasti. Valon tulisi kohdistua haluttuun kohteeseen aiheuttamatta häikäisyä tai häiritseviä varjoja. On tärkeää pohtia millainen varjostin on - onko se käänneltävissä tarvittaessa, tuleeko valoa riittävästi, millaisessa kulmassa valo tulee valaisimesta.

Häiritseviä varjoja voi syntyä, jos valaisin on esimerkiksi suoraan työpöydän yläpuolella tai hieman takanasi, jolloin oma varjosi lankeaa eteesi. Tämä helposti rasittaa silmiäsi ja haittaa työntekoa. Käänneltävä tai liikuteltavavalaisin voisi olla hyvä ratkaisu.

Yksi pieni, mutta merkittävä asia voi olla valaisimessa näkyvillä oleva polttimo. Sen luoma valo voi häikäistä ja tehdä valonlähteestä aisteja kuormittavan. vaihtoehtona on valita valaisin, jossa polttimo on piilossa varjostimen sisällä ja valo on pehmeämpää, hieman epäsuoraa.

Jos kodissasi on heijastavia pintoja kuten esimerkiksi kiiltävät kaapinovet, lasiovet tai peilejä, voi olla hyvä ajatus suunnata valot, niin etteivät ne heijastu näistä pinnoista muualle tilaan.

Valolla voidaan myös ohjata katsetta ja kiinnittää huomioita haluttuihin asioihin kuten viherkasveihin tai taiteeseen. Valo auttaa hahmottamaan tilaa, se tavallaan rajaa tilaa ja esim. portaikossa kävellessä se konkreettisesti auttaa hahmottamaan korkeuserot. Valo myös lisää turvallisuuden tunnetta esimerkiksi yöllä tai pimeään vuodenaikaan. Liiketunnistimella syttyvät ja sammuvat valot voivat lisätä turvallisuuden tunnetta.

Tämän tyyppiset asiat on hyvä tiedostaa ja niitä voi pohtia koko perheen kesken, asioilla voi olla iso merkitys aistikuormituksen vähentämisessä ja arjen sujuvuudessa.

 
Kaikkea ei tarvitse valaista.
Usein ajatellaan, että joka paikkaan tarvitaan valoa, se ei kuitenkaan välttämättä pidä paikkaansa. Valosta syntyy aina myös varjo. Varjoilla voit luoda tunnelmaa ja myös häivyttää asioita, joita et halua korostaa ja stimuloida näin näköaistiasi.
 

Valaisimien ominaisuuksilla on merkitystä kokemuksiimme

Liian tehoton valo voi ärsyttää, samoin kuin liian kirkas valo. Valon voimakkuus ja värin lämpötila vaikuttaa myös värien kokemiseen. Joten jos seinien tai huonekalun väri tuntuu tunkkaiselta tai liian steriililtä, kannatta kiinnittää huomioita tilan valaistukseen.

Usein sanotaan, että kodin värilämpötila ja valoteho olisi hyvä olla sama kauttaaltaan, jolloin se on yhtenäinen eikä eriväriset valot aiheuttaisi aistikuormaa. Pienet värilämpötilojen vaihtelut eri tiloissa eivät kuitenkaan välttämättä tee kokonaisuudesta sekavaa. Tähän asiaan kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota valaistusta suunniteltaessa. Nykyisin on saatavilla valaisimia ja valaistujärjestelmiä, joissa valolämpötilaa voidaan säästää samaan tapaan kuin valojen kirkkauttakin. Näitä mahdollisuuksia kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Kuten niin moni muukin asia sisustuksessa, valaistuksessa käytettävät värilämpötilat ovat maku- ja mieltymysasioita ja selkeää oikeaa vastausta niiden valitsemiseen ei ole.

Valojen himmennysmahdollisuus lisää valaistuksen monipuolisuutta ja säädeltävyyttä. Yleisvalosta saadaan tarvittaessa tunnelmavalo ja muutenkin tarvittavan valon määrää voidaan säätää tilanteen ja vaikkapa luonnonvalon valon rytmin mukaan.

 
Valolla voidaan ohjata katsetta ja kiinnittää huomioita haluttuihin asioihin. Valo auttaa hahmottamaan tilaa ja lisää turvallisuuden tunnetta.
 
Aistiesteetön sisustaminen

Kynttilät ja tuli eivät varsinaisesti ole valonlähteitä, mutta kun puhutaan aistiesteettömästä (aistiystävällisestä) sisustamisesta ja valaistuksesta, en voi vastustaa mainintaa niistä. Kynttilän tai takkatulen luoma pehmeä, luonnollinen ja tunnelmallinen valo stimuloi ainakin minun näköaistiani. Usein sytytän kynttilän jo aamulla ja lisäilen valoja tarpeen ja fiiliksen mukaan. Samoin teen illalla - hektisen päivän jälkeen olohuoneessa voi palaa kynttilän ja takkatulen lisäksi vain pöytävalaisin sekä ehkä käytävän epäsuoraa valoa tuovat valasimet tuomassa hieman lisävaloa. Keittiössä minulla on usein päällä vain välitilan valaistus ja eteisessä meillä on automaattisesti syttyvä ja sammuva yleisvalo, joka valaisee silloin kun tilaa käytetään.

Pohdi ja havainnoi omia tuntemuksia

Pohdi ja havainnoi omia reaktioitasi valoihin erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Mikä tuntuu hyvältä? Millainen valaistus saa sinut ärtymään? Oletko sinä se, joka aina sammuttelee valot ja sytyttää vain tunnelmallisen pöytävalaisimen? Huomioi myös muut perheenjäsenet - tarvitseeko lapsi yövaloa pimeän aikaan, jotta tuntee olonsa turvalliseksi? Haluaisitko lukea sängyssä kirjaa puolisoasi pidempään, millainen kohdevalo olisi hyvä ettei se häiritse toisen unta?

Vain havainnoimalla omia tuntemuksiasi ja reaktioitasi voit ymmärtää millaisia ratkaisuja sinun olisi hyvä tehdä. Voimme pohtia asioita myös yhdessä, se usein auttaa huomaamaan asioita.

Previous
Previous

AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: ÄÄNET JA AKUSTIIKKA

Next
Next

AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: MATERIAALIT JA VÄRIT