AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: MATERIAALIT JA VÄRIT

Aistiesteetön sisustaminen: materiaalit ja värit

Materiaalit ja värit valitaan tilan käyttäjien mieltymysten mukaan

Aisteille miellyttävässä sisustuksessa värimaailma mietitään tarkasti aina käyttäjälähtöisesti. Aistiesteettömän tilan ei tarvitse olla väritön, vaan värejä ja eri sävyjä valitaan sen mukaan mikä tilan käyttäjille on mieluista ja aisteja palauttavaa. Usein maanläheiset, luonnosta poimitut sävyt ja ns. sammutetut värit sekä niiden harmoninen, selkeä yhdistely tukevat aistien palautumista.

Aistikuormituksen vähentämiseksi voi olla hyvä välttää vahvoja kontrasteja, graafisia kuvioita sekä pieniä kuviota suurilla pinnoilla. Esimerkiksi pienet kukat tai raidallinen tapetti isolla alueella voi lisätä aistikuormitusta. Hyvä lähtökohta on valita muutama mieluisa toisiinsa sopiva sävy, jotka luovat pohjan sisustukselle ja toistuvat kodin eri tiloissa. Vältä kuitenkin yksivärisyyttä, sillä se saattaa vaikeuttaa tilan hahmottamista. Värimaailma voi vaaleta alhaalta ylöspäin, jolloin se auttaa tilan hahmottamisessa.

Valitse esimerkiksi tummuutta lattiaan, maalaa seinät lattiaa vaaleammalla sävyllä ja katto seiniä vaaleammaksi. Kirkkaan vihreän seinän tilalle voi valita esimerkiksi murretun havun vihreän.

 
 

Erilaisilla materiaaleilla voi sekä rauhoittaa että aktivoida aisteja

Muista, että aistiesteettömän sisustuksen tarkoitus on myös stimuloida aisteja, jotta ne voivat palautua. Tuntoaistin rauhoittamisen ja stimuloinnin kannalta on tärkeää, että kodissa on erilaisia pintoja, joita voi koskettaa tilanteen mukaan: pehmeitä, karheita, kylmiä, viileitä, lämpimiä, sileitä ja rosoisia. Viileä laattalattia voi tuntua rauhoittavalta jalkojen alla, kun aistikuormitusta on paljon, pehmeät sisustustekstiilit voivat tarjota turvaa ja suojaa, puun pehmeys tai rapattu maalipinnan karheus sekä aktivoivat että rauhoittavat.

Aistiesteettömässä sisustuksessakin voi rohkeasti siis yhdistellä erilaisia materiaaleja. Erilaisten materiaalien kontrasteilla saadaan aisteille virikettä ja myös mielenkiintoa sisustukseen. Suosi materiaaleissa kuitenkin mattapintoja, sillä kiiltävät pinnat aiheuttavat usein erilaisia heijastuksia, jotka puolestaan helposti lisäävät aistiärsytystä.

 
Aistiesteettömän sisustuksen tarkoitus on myös stimuloida aisteja, jotta ne voivat palautua. Tuntoaistin rauhoittamisen ja stimuloinnin kannalta on tärkeää, että kodissa on erilaisia pintoja, joita voi koskettaa tilanteen mukaan: pehmeitä, karheita, kylmiä, viileitä, lämpimiä, sileitä ja rosoisia.
 

Luonnonmateriaalit ja luontoyhteys

Ei siis ole yhtä oikeaa tapaa valita värejä tai materiaaleja, vaan kaikki lähtee tilan käyttäjistä. Se mikä miellyttää ja auttaa yhtä meistä, voi olla toiselle epämiellyttävää. Luonnonmateriaalit ja luonto ovat kuitenkin tärkeitä aistiesteettömässä sisustuksessa, sillä useiden tutkimustenkin mukaan ne vähentävät stressiä, laskevat sykettä ja auttavat palautumaan. Siksi niitä suositaan erityisesti aististeettömässä sisustamisessa. Luonnonsävyjen ja materiaalien määrä on laaja, joten vaihtoehtoja kyllä riittää.

Pohdi ja havainnoi omia tuntemuksia

Pohdi ja havainnoi omia reaktioitasi väreihin ja materiaaleihin erilaisissa ympäristöissä ja tilanteissa. Mikä saa sinut ärtymään? Mikä tuntuu hyvältä? Rauhoittaako sinua viileä vai lämmin? Tuntuuko karhea pinta epämiellyttävältä vai turvalliselta? Tekeekö mielesi uppoutua pehmeälle sohvalle vai palaudutko paremmin lattialla joogamatolla? Tunnetko olosi mukavaksi vaalean sävyisessä tilassa vai tuovatko voimakkaat värit sinulle turvaa ja rauhaa? Vain havainnoimalla omia tuntemuksiasi ja reaktioitasi voit ymmärtää millaisia materiaali ja sävyvalintoja sinun olisi hyvä tehdä. Voimme pohtia asioita myös yhdessä, se usein auttaa huomaamaan asioita.

Previous
Previous

AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: VALAISTUS

Next
Next

AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN