AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN

Hektinen arki, sosiaaliset kohtaamiset ja ympäristön erilaiset ärsykkeet kuormittavat aika ajoin meitä kaikkia. Vietämme suuren osan päivistämme aisteille kuormittavissa ympäristöissä kuten esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa, päiväkodeissa ja erilaisissa julkisissa tiloissa. Aistikuormaa syntyy mm. sosiaalisista kohtaamisista, erilaisista äänistä, valoista ja tietokonetyöskentelystä sekä mediasta. Toiset meistä kuormittuvat ympäristön aistiärsykkeistä herkemmin kuin toiset, mutta yhtä lailla kaikkien aivot ja aistit tarvitsevat aikaa ja tilan palautumiselle.

Aistiesteetön sisustaminen on keino minimoida ympäristön tuoma aistikuormitus, ehkäistä uupumusta ja tukea palautumista sekä hyvinvointia arjessa.

 
Aistiesteetön+sisustaminen_Decorio+Design+Studio.jfif

TASAPAINO

Aistiesteettömissä kodeissa olennaista on, että löydetään tasapaino energian purkamiselle ja rentoutumiselle. Aivoille ja aisteille on tarjottava aistikuormituksen vastapainoksi positiivia virikkeitä kuormituksen purkamiseksi ja palautumisen tueksi.

Aistiesteettömän kodin suunnittelussa keskeistä on tunnelma, joka luodaan oikein valituilla materiaaleilla ja kalusteilla, värimaailmalla, valaistuksella ja akustiikalla. Aistiesteettömyydessä sisustamisessa otetaankin huomioon makuaistia lukuun ottamatta kaikki perusaistimme eli näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaisti. Suunnittelussa huomioidaan kaikki aistit tiedostaen asujien aistiherkkyydet ja mieltymykset. Jokainen meistä on yksilö ja kaikilla meillä on omat tarpeemme ja toiveemme ja sen vuoksi aistiesteetön sisustaminen voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille vaikka se noudattaakin tiettyjä suuntaviivoja.

Aistiesteettömässä sisustamisessa suositaan pääsääntöisesti pehmeitä sävyjä, luonnonmateriaaleja, epäsuoraa valaistusta, mattapintoja ja pyöreitä muotoja.

 
Aistiesteettömissä kodeissa olennaista on, että löydetään tasapaino energian purkamiselle ja rentoutumiselle. Aivoille ja aisteille on tarjottava aistikuormituksen vastapainoksi positiivia virikkeitä kuormituksen purkamiseksi ja palautumisen tueksi.
 

Aistiesteettömyys sisustamisessa on kuitenkin muutakin kuin oikein valittuja materiaaleja, värejä, valoja ja muotoja. Yhtä lailla tärkeää on tilasuunnittelu eli se, että arki ja elämä kodissa toimii tuottamatta ylimääräistä stressiä. Aistiesteettömässä sisustamisessa huomioidaan, että tavaroille ja toiminnoille on omat paikkansa, mahdollistetaan liikkuminen, mutta myös oma rauha sitä kaipaaville.

Aistiesteetön sisustaminen_Decorio Design Studio

Aistiesteetön sisustus ja tila muodostuu monien asioiden kokonaisuudesta. Tärkeintä on kuitenkin huomioida asuja eli tilan käyttäjä. Meidän kaikkien herkkyydet ovat erilaisia ja asioita koetaan eri tavalla. Sisustus ja tila suunnitellaan aina yksilöllisiä tarpeita kuunnellen ja kun asujia on useita, huomioidaan kaikkien tarpeet. Aistiesteetön ympäristö hyödyttää jokaista, mutta erityisesti siihen kannattaa panostaa, jos olet erityisherkkä tai kuormitut helposti tai jos tunnistat näitä herkkyyksiä perheenjäsenissäsi.

 

Kuormitun itse herkästi erilaisista ympäristön ärsykkeistä ja siksi aistiesteetön sisustaminen on hyvin lähellä sydäntäni. Aihe on minulle niin tärkeä ja kiinnostava, että käsittelen aihetta useammassa blogiartikkelissa.

Lue lisää aistiesteettömästä sisustamisesta tulevista blogiartikkeleista:

Aistiesteetön sisustaminen: materiaalit ja värit

Aistiesteetön sisustaminen: valaistus

Aistiesteetön sisustaminen: äänet ja akustiikka

Aistiesteetön sisustaminen: tilankäytön suunnittelu

Sujuvan arjen ja hyvinvoinnin tukeminen on yksi missioni sisustussuunnittelutyössä ja olenkin erittäin mielelläni apunasi aistiesteettömän kodin rakentamisessa. Laita minulle viestiä!

 

Haluaisitko edistää aistiesteetöntä sisustamista omassa kodissasi?

Tammikuussa 2024 ilmestyy aiheesta selkeä ja kevyt digitaalinen työkirjani, joka johdattelee sinua aiheen pariin ja antaa vinkkejä käytännön toteutukseen. Voit liittyä odotuslisalle ja saat ensimmäisten joukossa tiedon kun työkirja on ostettavissa. Liity odotuslislle tästä.

Previous
Previous

AISTIESTEETÖN SISUSTAMINEN: MATERIAALIT JA VÄRIT

Next
Next

MITEN VALITSEN SISUSTUSSUUNNITTELIJAN